Böbrek hastalarına özel olarak düzenlediğimiz bu diyet listesi, sadece beslenme düzenini sağlıklı ve hafif bir çizgide sağlamak adına oluşturulmuştur. Genel anlamda böbrek hastası biri için kilo vermeye odaklı bir diyeti ancak en iyi şekilde doktoru sunabilecektir. Zira böbrek hastalığı ciddi bir konudur ve bilinçsiz bir şekilde diyet uygulamak, kilo vermeye odaklanmak yanlış olacaktır. Bu nedenle sadece hafif bir çizgide beslenmeye yardımcı bu şekilde diyetleri uygulamak daha münâsip olacaktır.
HAFTANIN 2 GÜNÜ SİZE ÖZEL
Bu diyetimiz, haftanın sadece 5 günün kapsayacaktır. Böbrek hastalığınız nedeni ile, haftanın son 2 günü yararlı olan besinleri, fast-food ve abartıdan uzak durarak tüketebilirsiniz. İlk 5 gün ise, beslenmenizi aşağıdaki önerilere göre uygulayabilirsiniz.
1. GÜN: Kahvaltıda tam buğday ekmeği 2 dilim ve yanında 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 1 adet yumurta. Sıvı olarak şekersiz 1 bardak çay. Öğle yemeğinde 1 dilim tam buğday ekmeği ve 1 kase çorba, size bağlı. Akşam yemeğinde ise 1 yemek tabağı ekmeksiz ıspanak yemeği.
2. GÜN: Kahvaltıda 1 çay kaşığı reçel, bal; 1 dilim kaşar peyniri, 1 dilim kepek ekmeği ve 1 bardak şekersiz çay. Öğle yemeğinde 1 adet elma, 10 dakika sonra yağsız mevsim salata ve taze sıkılmış portakal suyu. Akşam yemeğinde ise mercimek yemeği 1 yemek tabağı ve yanında yarım yağlı yoğurt, yarım kâse.
3. GÜN: Kahvaltıda yulaf, süt 1 kase ve yanında taze sıkılmış portakal suyu. Öğle yemeğinde dilediğiniz 1 kase çorba, yanında çeyrek dilim tam buğday ekmeği. Akşam yemeğinde ise 100 gram kadar en fazla tavuk eti, yanında yarım kase yağsız salata olabilir.
4. GÜN: Kahvaltıda tam buğday ekmeği iki dilim ile hazırlanmış sandviç, yanında 1 bardak şekersiz çay. Öğle yemeğinde haşlanmış 2 farklı sebzeden 3’er adet, ekmek yok. Akşam yemeğinde ise nohut yemeği yarım yemek tabağı, yanında yağsız yoğurt.
5. GÜN: Kahvaltı sadece sandviç ve meyve suyu ile yapılacak, yanında 1 adet yeşil elma. Öğle yemeğinde sadece meyve suyu ve yağsız salata. Akşam yemeğinde ise tamamen size bağlı abartmadan dilediğiniz menü.
BÖREK HASTALIĞI VE SU TÜKETİMİ
Diyet süresince, hem diyete faydalı olması maksadı ile, hemde genel anlamda böbrekler için etkili olması amacı ile mutlaka her gün en az 2 litre kadar su tüketmeye dikkat etmeli, tüm güne yayarak bu su tüketimi alışkanlığını kısa süre içerisinde kazanmalısınız.
Bir önceki yazımız olan İlk Okul Öğrencileri İçin Diyet Listesi başlıklı makalemizde ilköğretim öğrencileri disiplin yönetmeliği, ilkokul öğrenci belgesi dilekçesi ve ilkokul öğrenci dilekçe örneği hakkında bilgiler verilmektedir.
İlk Soruyu Siz Sorun