Diyet Listeleri

Mevsimlerin Beslenme Üzerinde Etkisi

28 Kasım 2013

Örneğin yaz diyetinde daha hafif besinler tercih edip daha fazla sıvı tüketmeliyiz. Kışınsa daha kan yapan besinler tercih edilmeli çünkü vücudumuzda demir eksikliği olması durumunda soğuk havalarda daha da üşümemiz olasıdır.

Mevsimlere Göre Diyet Nasıl Olmalıdır?

Her mevsimde vücudumuzun ihtiyacı olan besinler, aktivitelerimiz ve yetişen sebze meyveler farklılık gösterirken biz en doğru beslenmenin nasıl olduğunu öğrenerek daha sağlıklı yaşayabiliriz.

Kışları; nezle ve grip olma ihtimalimiz daha fazla olduğundan adaçayı, kuşburnu ve ıhlamur bol bol içmemiz gereken çaylardır. Aynı zamanda c vitamininin bol olduğu portakal, mandalina, avakado, greyfurd, elma, muz gibi meyveler sık sık tüketilmelidir. Kış aylarında en çok tüketilmesi gereken sebzeler ise pancar, turp, kereviz, ıspanak, pırasa, lahanadır.

İlkbaharda; enginar, bakla, bezelye, taze soğan, taze sarımsak, maydanoz, dereotu, fesleğen, çağla, malta eriği, çilek, avokado ve buğday ürünleri de bu mevsimde tükettiğimiz sebze ve meyveler arasında yer alıyor.

Yazları; Domates, biber, karpuz, kavun, kiraz, vişne, şeftali, kayısı ve üzüm yaz sebze meyvelerindendir. Yazları ağır yağlı ve çok tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalı, daha hafif yiyecekler, ızgara balık türleri tercih edilmelidir.

Sonbaharda; pazarlarda yerini alan ürünler arasında özellikle ıspanak, kereviz, havuç, kestane ve patates nispeten yüksek potasyum içeriğine sahiptir. Diyaliz alan hastaların bu gıdaların tüketiminden kaçınması gerekiyor. Bu mevsimde meyve olarak elma tüketilmesi aşırı olmamak kaydıyla uygundur.

Mevsimlere göre bu beslenme kurallarını tercih ettiğimiz sürece sağlığımızı korurken zayıflamak ve formda kalmak da bizler için çok daha kolay hale gelecektir.

 

Bir önceki yazımız olan Ender Saraç Karbonatlı Su İle Zayıflama Yöntemi hakkında bilgiler verilmektedir.

Benzer Yazılar

İlk Soruyu Siz Sorun

Soru Sorun