Diyet Listeleri

Diyetlerde Doğru Bilinen Yanlışlar

16 Kasım 2016

Hemen hemen hergün çevremizdeki iletişim kaynaklarından yeni bir diyet programına dayalı listeler duymaktayız. Hayatında ve beslenme alışkalınlarında değişiklik yapmak istemeyenler için oldukça cazip gelen bu diyet programları bir haftada 10 kilo vermeyi vaad ediyor. Bu diyetlerin vücut sağlığı açısından ne kadar zararlı olduğu bilinse de kilo verme düşüncesi bizleri yine bu diyetlere doğru yönlendiriyor. Peki bu diyetleri yaptığımızda sonuç gerçekten başarı mı ? Tabiki hayır onca giden paralar, onca harcanan zamanlar, aç kalmalar, spor yapmalar vs. vs. hepsi birer fiyasko.. Diyet bittikten sonra fazlasıyla alınan kilolar ve bozulan sağlığımızda cabası..

Diyetle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Diyet yaparken aç kalmalıyım

Kilo vermek için niyet ettiğimizde ve diyete başlamaya karar verdiğimizde akla ilk olarak aç kalacağımız gelir. Aç kaldığımızda kilo verebiliriz düşüncesi bizi kaplayan ve bizleri bu psikolojinin içersinde boğan etken peki bu doğru bir yol mu ? Diyet yaparken aç mı kalınmalıdır ? Aç kalınması gün içerisinde vücut için gerekli olan enerjinin yani vücudun günlük olarak aktivilerini gerçekleştirmesi için gerekli olan enerjinin alınamaması demektir. Piyada var olan fos diyetlerdeki temel kuralda aç kalmaya yani kas ve su kaybının sağlanarak hızlı kilo verilmesi yönündedir. Bu durum ise gün içerisindeki kişinin çabuk yorulmasını, kendisini halsiz ve yorgun hissetmesini beraberinde ise uykusuzluk sorunlarını getirmesine neden oluyor.

Yani diyet yaparken aç kalmak doğru bir şey değil.. Doğru olan ise dengeli beslenmek ve her çeşit besin maddesinden vücudun ihtiyacı olan kadarı ile yetinmektir. Bu uygulamayı ise sizlere ancak bir diyetisyen uzman verebilir. Vücudunuzun analizi yapılarak kişiye özel bir beslenme programı sizlerin dengeli beslenmesini ve bu denge içerisinde kilo vermenizi sağlayacaktır.

Mucize diyet saçmalığı

Mucize ve şok zayıflama diyetleri diğer yazılarımızda da yer verdiğimiz gibi çeşitlilikten uzak ve tek bir besin kaynağı üzerine kurulu olan diyetlerdir. Bu diyetlere bir çok örnek sunabilir. Örn; lahana diyeti, kiraz diyeti, Hollywood diyeti”, Greyfurt diyeti aklımıza gelmeyen fakat sizin çok yakında bildiğiniz diyetler. Bu diyetler tek bir çeşit üzerine yönlendiren vücuttaki su ve kas miktarının kaybını sağlayarak kilo verilmiş gibi gösterilen sağlıksız beslenme çeşidi olan diyet programlarıdır.

Yüksek protein içeren sağlıksız diyet programları

Karbonhidrat tüketimini yasaklayan ve bunun yerine protein ağırlıklı besinlerin tüketilmesi yönünde bir diyet programı sunan protein ağırlıklı diyet listeleri bünyelerinde et, tavuk, süt, yumurta vb. gıda maddelerinin ağırlıklı olduğu bir uygulamadır. Buradaki dengesizlik ise vücudun gerekli olan enerjiyi karbonhidratlardan alıyor olmasıdır. Diyet programında vitamin, minarel ve karbonhidratlar vücut için yeterli düzeyde alınamamaktadır.

Protein ağırlıklı olan diyetlerde yağ ve kalori içeriğine bağlı olarak kolesterol miktarı yükselerek karaciğer ve böbreklere zarar verebilir. Bu durum kişinin sağlığı açısından son derece zararlıdır. Bu tür protein ağırlıklı diyetler sağlıklı beslenme yönünden son derece zararlıdır.

Kalori miktarı düşük diyet programları

Sebze ve meyve açısından çok zengin olan bu tür diyetler aynı zamanda gün içerisinde sizi tok tuan bir diyet olma özelliği ile sıklıkla tercih edilen diyetler arasındadır. Yüksek posa içeren diyetlerde vücutta protein bakımından yetersizlik ortaya çıkabilmektedir. Diyet programlarında en önemli ve dikkat edilmesi gereken konu ise su alımıdır. Günlük olarak bu tür diyetlerde yeterli miktarda su alımı olmassa kabızlık ve dehidratasyon gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Posa açısından zengin olan bu tür diyetler mideyi tok tutabilir fakat sindirim yollarında tıkanıklığa ve sonrasında da bazı sorunlara yol açabilirler.

 

Bir önceki yazımız olan Dukan Diyeti, Dukan Diyeti Listesi, Önemli Bilgiler hakkında bilgiler verilmektedir.

Benzer Yazılar

İlk Soruyu Siz Sorun

Soru Sorun