Balık yemekleri genelde diyet balık yemekleri olarak tüketilir.
Domates Soslu Somon Baliği
Malzemeler:
- 800gr kadar somon fileto(parça somonda olabilir)
- 2-3 adet orta boy domates
- 2 adet orta boy kuru soğan( arpacık soğan da kullanılabilir)
- 1 adet limon
- 2 iri diş sarımsak
- 2 yemek kasığı zeytinyağı
- 2-3 salkım domates
- Birkaç dal biberiye, defneyaprağı, kekik, tane karabiber, tuz, toz karabiber
Yapılışı:
Soğanları iri halkalar seklinde doğranır. Derin bir kabın içerisine domatesleri ve sarımsağı rendelenir.1 limonun suyunu ve 1 yemek kasığı zeytinyağını da ekleyip, tuz, karabiberi de (tane ve toz seklinde) ve 2-3 kaşıkta su ilave edip karıştırılır.
Fırın kabinin altına halka halka doğranmış olan soğanları dizilir ve üzerine temizlenmiş pişmeye hazır olan somon baliğini yerleştirilir daha önce. Hazırlanan sosu üstüne dökülür ve en üstede biberiye ve defneyaprakları konur.
Fırın 200 dereceye ayarlanmış olarak önceden ısıtılır. Fırın tepsisinin üzeri alüminyum folyo ile kapatilır. Salkım domatesleri bir kaşık zeytinyağı ve kekik ile soslayıp ve daha sonra balığa eklemek üzere bir kenarda bekletiyoruz
Önceden 200 derecede ısıtılan fırına hazırlayıp alüminyum folyo ile kapatılan baliği koyuyoruz ve yaklaşık yarım saat bu şekilde pisiriyoruz.30-35 dakika sonunda fırından çıkarılan balığın üstündeki alüminyum folyoyu alıp bir kenarda ayrılan sosu ve salkım domatesleri baliğin etrafına yerleştirilir. Bu sefer ağzını kapatmadan yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirilir. Domatesleri çok pişirip öldürmemek için sonradan eklenir. Balık kızarmaya başladığında fırın kapatılır. Balıklar çok çok kuruyan bir et oldukları için fazla fırında tutup suyunun bitmesini engellemek gerekir. Asıl lezzeti veren pişerken bıraktığı suyudur.
Pişen balığı tepsiden alınır servis tabağına yerleştirilip, salkım domatesler, pismiş soğan ile birlikte servis edilir. Yanına yeşil salata yapılabilir. AFİYET OLSUN.
İlk Soruyu Siz Sorun