Diyet Türkçemize yabancı bir dilden giren bir sözcüktür. Diyet yapıyorum kelimesinden bizim anladığımız yani beynimizin algıladığı cümle kişinin içten üzüntü duyduğu sıkıntılarının olduğu ve bu sıkıntıların kısa süre içerisinde yapılacak beslenme programı ile geçeceğini sandığımız kendimizi bu şekilde rahatlattığımız bir kelimedir.
Diyet Aslında ne demektir
Tabii ki diyet bu değildir diyet bir beslenme biçimidir. Diyet sözcüğünün anlamı aslında sağlıklı beslenme olmalıdır diyet bu anlama gelmektedir. Eğer biz diyeti bu anlama getirirsek sağlıklı beslenebilir bir kilo verebiliriz. Bizim yapmış olduğumuz analiz ise bunun tam tersi olarak Kısa bir süre içerisinde beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek ve yine Kısa bir süre sonra tekrar eski beslenme alışkanlıklarımıza dönmemiz işte bizim yanlış yaptığımız noktada tam olarak burası oluyor.
Yıllar Boyunca Yediğimiz besinler
Yıllar Boyunca yemiş olduğumuz Fast food ürünler, yıllarca tüketilen börekler mantılar kebaplar, pastalar ve şerbetli tatlılar Yani kısacası metabolizmamız için zararlı olabilecek tüm yiyecekleri yedikten sonra kilo aldım diyerek diyet programları yapmaya başlıyoruz. Sonra bir miktar kilo verdikten sonra tekrar bunları tüketmeye başlıyoruz.
Bozulan metabolizmamız
Yani Öncelikle metabolizmamızı bozuyoruz ve bozulan metabolizmanın üzerine tekrar eski beslenme alışkanlıklarımıza dönüyoruz. Bu şu demek Öncelikle kilo veriyoruz ve kilolarımızı daha sonra misliyle geri alıyoruz. Hayatımıza artık daha şişman daha Antal ve daha sağlıksız bir şekilde devam ediyoruz.
Peki nasıl kilo vermemiz gerekiyor
Aslında yapılması gereken çok basit beslenme düzenimizi değiştiriyoruz ve asla eski beslenme alışkanlıklarınızı geri dönmüyoruz. Işte yapılması gereken en doğru yol bu..
Diyette süre asla belirlenmemelidir
Öncelikli olarak mutlaka bir diyetisyen uzmanına gidilmeli ve yapılacak birtakım testler sonrasında vücut yapınıza Yani metabolizmanıza en uygun diyet programı hazırlanmalıdır Yıllar Boyunca uygulayacağınız yani bir günlük beş günlük 10 günlük bir aylık ya da bir senelik diyet programı değil bu yani siz Bu diyet programının ömür boyu uygulayacaksınız. Mutlaka yapılacak diyet programına bağlı kalmayabilirsiniz fakat siz bunu yaşam biçimi haline getirdiğiniz için kendinize alternatif beslenme seçenekleri sunarak beslenme alışkanlıklarınızı asla değiştirmeyeceksiniz. Bu takdirde Vermiş olduğunuz kiloları bir daha geri almayacak şekilde hayatınıza sağlıklı ve zayıf biri olarak devam edebilirsiniz.
Diyet spor hareketleri ile birleştirilmelidir
Son olarak yapılan diyet programına mutlaka ama mutlaka Spor ve egzersiz programları dahil edilmelidir. Yapılacak spor ve diyet programları ile en kısa sürede istediğiniz kiloya sahip olabilirsiniz.
Aşağıda yedi öğün diyetini içeren bir diyet programını sizler için hazırladık Bu diyet programını bir diyetisyen kontrolünde ömür boyu yapmaya devam edebilirsiniz.
7 öğünlük diyet listesi:
Not: Saatlere göre verdiğimiz listedeki yiyeceklerin numaralarından seçip, o saat için onu seçiyorsunuz. 7 gün/7 hafta gün be gün, istediğiniz gibi kombinleyin.
Saat: 8:00 (250 kalori)
1. 2 dilim çavdar veya kepek ekmeği – üzerlerine 2 çorba kaşığı yoğurt ve 1 çorba kaşığı reçel sürüp sandiç haline getirin + 100 gr şeftali /elma, portakal/;
2. 1 dilim ekmeğe çok ince yağ sürün, çaprazlama ikiye kesin ve 30 gram kaşar peyniri ile sandviç yapın + 1 kivi;
3. 1 dilim ekmeğin üzerine ince yağ sürün + üzerine bir adet kırmızı közlenmiş biber ekleyin + 1 haşlanmış yumurta.
4. 3 çorba kaşığı müsliyi ya da yulaf ezmesini, 1 adet doğranmış şeftaliyle bir kaseye koyun üzerine 150 gr yoğurt dökün /30 dakika sonra yiyin/;
5. 200 kavunu doğrayıp üzerine 150 gr yoğurt dökün.
Saat: 11:00 (150 kalori)
1. 1 dilim ekmeğin üzerine krem peynir sürün + 1 domates;
2. 150 gr yoğurta 100 gr turp doğrayın ve öyle tüketin;
3. 1 dilim ekmeğin üzerince ince yağ sürün + 150 gr salatalık.
Saat: 13:00 (300 kalori)
1. 2 domates, bir kaç yeşil zeytin, 1 küçük baş soğan, bir kaç yaprak kıvırcık, 1 sivri biber, 40 gr beyaz peynir ve tuzdan oluşan bir salata hazırlayın + 1 dilim ekmek;
2. 3 çorba kaşığı haşlanmış makarna, 30 gram salam veya jambon, 1 sivri biber, 2 çorba kaşı bezelye ve bir kaç kıvırcık yaprağı ile salata hazırlayın. Tuz ve limon suyu ekleyin.
3. 5 çorba kaşığı haşlanmış pirinç, 30 gram haşlanmış tavuk göğsü, 1 turşu salatalık, karabiber ekleyip salata hazırlayın.
4. 50 gr süt mısırını 4 çorba kaşığı yoğurtla karıştırın. 2 adet doğranmış köz biber ve 1 çorba kaşığı didiklenmiş beyaz et ilave edin. Limon sıkın.
Saat: 15:00 (100 kalori)
1. 150 gr ahududu ve 1 küçük elma;
2. 1 armut ya da 150 armut kompostosu;
3. 100 gr ananas;
4. 1 kivi ve 1 küçük muz.
Saat: 17:00 (200 kalori)
1. çok ince dilim meyve pastası + şekersiz çay veya kahve;
2. kapuçino + 1 peksimet;
3. küçük dilim elma turtası + bitkisel çay;
Saat: 19:00 (300 kalori)
1. 90 gr ızgara balık, yanına garnitür: 125 gr spagetti /pişmiş hali/, 1 haşlanmış havuç ve 1 adet ince doğranmış domates;
2. 100 gr balığı 1 çorba kaşığı sıvıyağda öldürün yanınada 2 biber, 1 havuç ekleyin. 1 dilim ekmekle yiyebilirsiniz;
3. 75 gr dana ızgara, 30 gr kaşar peyniri, 1 dilim ekmek;
4. 3 çorba kaşığı pirinci haşlayın. 100 gr /az yağlı balık/ ızgara balığı parçalayın, pirince ekleyin. Köri ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
Saat: 22:00 (100 kalori)
1. 125 ml az yağlı süte veya peynir altı suyuna 75 ml portakal suyu ilave edin;
2. 100 gr meyveli yoğurt;
3. 100 gr yoğurt yarım bardak meyve ekleyin /çilek, ahududu, vişne/ ve karıştırın.
İlk Soruyu Siz Sorun