Sağlıklı Yaşam

Horlamayan Son ! Horlama Nasıl Engellenir – Önlenir ?

9 Kasım 2013

Bir çok kişi özellikle de erkekler horlama problemi yaşayan bir gruptur. Bazı insanlar ise horlayarak kendilerini değil ama başkalarını rahatsız ederler. Bazı insanlar ile kendi horlamasından bile uyanabilirler. Özellikle evli çiftler için büyük sıkıntı haline gelen horlama bazı durumlarda boşanmaya kadar çeşitli sonuçlar doğurabilmektedir. Yine horlama sorunu yaşayan insanlar özellikle başka bir ortamda uyumak zorunda kaldıklarında sosyal anlamda büyük sıkıntı yaşamaktadırlar. İşte bu yazımızda bunu engelleme yollarından bahsedeceğiz.

Horlama Nedir ?

Horlama nefes alma ve verme esnasında oluşmaktadır. Nefes alma esnasında boğazımızdaki dar bir alandan geçen hava etraftaki yumuşak dokuyu titretir ve horlama sesi oluşur. Horlama sesi sadece gırtlaktan kaynaklanmamaktadır. Dil arkası, yutak, bademcikler hepsi bir arada solunum esnasında ses yapabilmektedirler.

Kaç Çeşit Horlama Vardır ?

Basit Horlama: Horlama yapan kişiye zarar vermeyip etrafındaki kişileri etkileyen horlama türüne basit horlama denir. Basit horlamada uyuyan kişi bundan çok etkilenmez ve uykusu fazla bölünmez.

Uyku Apnesi: Dil ve yutak çevresinde oluşan problemlerden kaynaklanan daha ciddi bir sorundur. Solunum yollarının tıkanması sonucu oluşan bir türdür. Uyku apnesi olan kişi uzun süre yaklaşık 10 saniye kadar havasız kalabilir. Bu durumda sadece çevredeki kişiler değil, uyku esnasında horlayan kişide ciddi sıkıntılar yaşayabilir.

Horlama Engelleme Yolları 

Burnunuzdan Horluyorsanız Neler Yapmanı Gerekli ?

Eğer ağzınız açıkken ya da kapalı iken burun tarafınızdan ses geliyorsa ve burun horlaması yaşıyorsanız; Uyandığınız gibi dilinizi çıkartabildiğiniz kadar uzatın ve dişlerinizle tutunuz ve öksürmeye çalışın böylece diliniz boğazınızı tıkamayı engelleyecektir.

Ağzınız Kapalı olduğu durumlarda burnunuzdan horluyorsanız ?

Eğer ağzınızı uyku esnasında kapalı tutuyorsanız ancak yinede burnunuzdan horluyorsanız; Yan tarafınızda doğru yatın böylece diliniz gırtlak boşluğundan aşağı doğru sarkmayacağı için kanallarınız açık kalacak ve horlamayacaksınız.

 

Yastığınız Alçak ise ve Horluyorsanız ?

Eğer gayet normal bir uyku modunuz olduğu halde yinede gırtlak ya da burnunuzdan horluyorsanız bu durumda sıkıntı yastığınızda olabilir. Alçak yastıkta uyumak daima boğazınızı daraltır. Bu da horlamaya sebep olur. Ancak yüksek yastık kullanırsanız boğaz yolunuz açılır ve horlamanız ortadan kalkar.

 

Burun Bandı Kullanmayı Deneyin

Son zamanlarda piyasada marketlerde satılan değişik burun bandı ürünleri var. Fiyatları 7 lira ile 19 lira arasında değişmekte. Bu bantlarda herhangi bir ilaç ya da solüsyon bulunmamakta. O zaman ne işe yarıyor bu bantlar. Bu bantlar burnunuzda bulunan hava kanallarını açar ve bunu sadece gergi yöntemi ile yapar. %90 civarı horlama sıkıntınızı ortadan kaldıran bir yöntemdir.

Horlama Engelleyici Ağız Spreyleri

Modern bilimle beraber piyasada bulunan bir diğer ürün ise horlama engelleyici ağız spreyi. Bu sprey bir nevi ilaç olup burun bandından bu noktada ayrılmaktadır. Bu spreylerin içinde bulunan aktif maddeler horlamaya sebep olan yumuşak dokuları gece boyu uygun gerginlikte tutarak horlamayı engellemektedir. Başarı oranı için %95 diyebiliriz.

 

Horlama Engelleyici Burun Aparatı

Bu ürün piyasada yaklaşık 9 liraya satılmaktadır.Burun bandından tek farkı defalarca kez kullanılabilmesidir. Burun bandı ile aynı mantıkla çalışıp burun kanallarını germe yöntemi ile açıp rahatlatmaktadır. Ancak burun bandını kullandığınızı hissetmezken bu aparatı geceleri hissediyorsunuz.

Bir önceki yazımız olan Cildinizi Koruma ve Arındırma Yöntem ve Metotları başlıklı makalemizde arındırıcı cilt maskeleri, cilde arı sütü sürmek ve cildi arındıran doğal maskeler hakkında bilgiler verilmektedir.

Benzer Yazılar

İlk Soruyu Siz Sorun

Soru Sorun