Gebelik dönemi, sağlık açısından hassas bir dönem olduğu için, bu dönemde beslenme alışkanlığına ve tüketilen besinlere her zamankinden daha çok dikkat edilmesi gerekir. Hamilelik döneminde doğal olarak aşırı kilo alınacaktır. Normal kilo alımı 9-13 kilo arası olduğu gibi plasentadan kaynaklı durumlarda daha çok kilo almak da mümkündür. Gebelik dönemini sağlıklı geçirmek ve bebeğin sağlıklı doğumunu sağlayabilmek için hamileyken diyet yapma zararlı mı dikkat etmek gerekir.
Araştırmalar, hamileyken diyet yapmanın herhangi bir risk taşımadığını belirtmektedirler. Aksine açlık hissinin normalin üstüne çıktığı hamilelik döneminde diyet yapmak, aşırı tüketmekten daha çok zararlı olacaktır. Dengesiz beslenmek, hamilelik döneminde alınan aşırı kiloları kalıcı kılabileceği gibi anne ve bebek açısından ciddi sağlık riskleri taşıyabilmektedir. İngiliz Ulusal Sağlık Enstitüsünün desteğiyle yapılan bir araştırmada hamileyken diyet yapmak zararlı mı sorusunun cevabı aranmıştır. Anne adaylarından seçilen denekler ile yapılan araştırmaya göre, dengesiz beslenen anne adayları düzenli olarak spor yapsalar dahi kilo verememektedirler. Bu araştırmada ayrıca annenin bir diyet sonucu kilo vermesinin bebeğin kilolarını etkilemediği ve onun olması gerekenden düşük bir kiloyla doğmasına sebep olmadığı belirlenmiştir. Hamilelik sırasında diyet yapmak, bebeğe herhangi bir zarar vermeyeceği gibi hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonların azalmasına da yardımcı olacaktır.
Hamilelik döneminde alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan ve başta fast-food ürünleri olmak üzere yağlı ürünlerden, kızartmalardan uzak durmak gerekir. Bu dönemde beslenme alışkanlığı bebeğin sağlığı düşünülerek belirlenmelidir. Hamileyken diyet yapmak zararlı mı tespit etmek amacıyla gerçekleştirilen birçok araştırma, gebelik esnasında yapılan diyetlerin zararlı olmadığını aksine faydalı olabileceğini ortaya koymaktadır. Gebelik esnasında diyet yaparken doktora danışılmalı ve vücut ile semptoma girerek anne veya bebeği kötü etkileyecek gıdalardan kaçınılmalıdır.
İlk Soruyu Siz Sorun